Runsa

Runsa

AktuelltHem - Till startsida

Första veckan 2015

GrävningPosted by Michael Olausson Sun, June 07, 2015 15:22:36

Det blev en blöt start med hällregn som vi bara hade att vänta ut. Den första veckan har helt ägnats åt att avsluta undersökningen av Hargen, terrass III. Schaktkanten längst i söder rensades fram och en långsektion ritades. Här fanns en svårdefinierad stenansamling som vi uppfattat som en form av slutmarkering av hargen in mot borgområdet. Det som förvirrar är att de stolphålsrader vi undersökte förra året fortsatte söderut i schaktkanten. Vi har alltså inget slut på denna märkliga konstruktion, ett slags ”propyléer” i Runsatappning. Här fanns inte bara ett utan tre stolphål som avlöst varandra (se bild nedan). Några ”syskon” fanns dock inte på andra sidan, det blev ingen stolpbocksvariant.

Fyndtomheten i kulturlagren indikerar att det är här vi har slutet på verksamheten på terrass III. I stolphålen fanns precis som vi kunde observera förra året, ganska gott om obrända djurben. En knacksten/löpare låg i den övre delen av kulturlagret i schaktvägen. Totalt har vi nu drygt 50 stenartefakter från terrass III varav 12 knackstenar/löpare. Resten är slipstenar, brynen och malstenar i olika utföranden. Värt att notera är att exempelvis knackstenarna är intakta och fullt användbara, inget kasserat utan snarare deponerade brukbara verktyg.

I övrigt har vi ägnat oss åt att undersöka mindre rester av kulturlager samt i områdena med markeringarna efter metalldetekteringen.

För första gången sedan projektet startade för fem år sedan, drabbades vi av plundrare under veckan. Som tur var hade de endast grävt en djup grop på terrassen och därefter lagt tillbaka presseningen! Trist!

Under kommande vecka kommer själva terrasspackningen att undersökas.


Foto. Lisa Widegren Lundin  • Comments(1)//aktuellt.runsaborg.se/#post17